Naast gezond eten en sporten geldt goed slapen als een belangrijke gezondheidstrend. Reden voor slaapwinkel Morgana om zich voor te bereiden op verdere groei. En daar komt van alles bij kijken, zoals nieuwe beveiliging. “Alles volgen we via een app.”

Morgana richt zich met zijn negentien winkels en webwinkel op goed en gezond slapen. Wat in 1986 startte met een groep ondernemers die dit topic op de kaart wilde zetten. Die missie is onveranderd. “We willen mensen bewustmaken hoe belangrijk slapen is voor de kwaliteit van leven”, zegt projectmanager Iris van Driel. “Waarvan bedden verkopen een gevolg is.” Dat doet het bedrijf onder andere door de persoon centraal te stellen en klanten nauwgezet te begeleiden naar de beste slaaplossing. “Onze mensen gaan echt in gesprek met klanten om te kijken welke wensen en behoeften ze hebben. Zowel qua producten als budget.”

Daarnaast is er een belangrijke rol voor een door Morgana ontwikkelde slaaptest: een meetsysteem waardoor iemand in acht minuten tijd ervaart wat tien jaar goed en gezond slapen voor hem kan betekenen. “Dit is echt een test waarbij je op een bed gaat liggen en gaat meten wat de beste oplossing is”, benadrukt Iris. “Het is een flinke puzzel die we leggen door goed te luisteren en te begeleiden.” Maar het gaat dan ook om een investering die iemand eens in de tien jaar doet, vervolgt ze. Die moet je goed afwegen. Online wordt er dan ook niets verkocht zonder dat een klant in de winkel de slaaptest heeft doorlopen. Bovendien zal de nieuwe variant van de website nog sterker inspelen op de behoefte aan kennis van de consument. “Denk behalve feitelijke informatie ook aan helpen middels ademhalingsoefeningen. Naast goed en gezond eten en sporten is goed slapen een opkomende trend.”

Morgana heeft dan ook flinke groeiambities. Het afgelopen jaar alleen al zijn er vijf nieuwe vestigingen geopend en de komende jaren moeten er nog tientallen bijkomen. “We hebben betere dekking nodig om onze boodschap te vertellen”, stelt Iris die vanuit haar rol verantwoordelijk is voor winkelbouw. “Onze franchisenemers zijn de fundering van ons bedrijf. Hun winkels gaan van generatie op generatie, daar zit enorm veel kennis. We groeien om hen te kunnen ondersteunen. Die groei kunnen we echter alleen behalen als we snel genoeg gaan waardoor we ook eigen winkels moeten openen.”

En dus moeten er veel zaken geregeld worden om het hoge tempo bij te kunnen benen. Het liefst zo veel mogelijk gestandaardiseerd, zoals de beveiliging. Die is neergelegd bij All-Right Security dat beveiligingssystemen levert in de ruimste zin van het woord. Denk aan camerabewakingssystemen met waar nodig live view via de meldkamer. Zodat een werknemer zich niet alleen voelt bij een calamiteit: de meldkamer kijkt mee wanneer het alarm afgaat. Evenals systemen die bestaan uit ruimtelijke sensoren, deurcontacten, sirenes, uitbreiding met mistgeneratoren en een doormelding naar de meldkamer. Daarbij is alles te volgen op een app.

De standaardisatie bij Morgana is om het vereiste niveau te behalen voor de verzekering, maar ook omdat het prettig werkt, zegt Iris. “Op het vlak van beveiliging wil je vooral ontzorgd worden en een partnerschap opbouwen.” Goede communicatie van beide kanten blijkt essentieel te zijn, zodat vroegtijdig ingrijpen mogelijk is. Om die reden worden systemen dagelijks op afstand gecontroleerd. Hoewel er nog geen calamiteiten zijn geweest, merkt ze op dat het prettig is dat er adequaat gereageerd wordt als om andere redenen alarmen afgaan. Bijvoorbeeld tijdens een verbouwing. All-Right signaleert dat en reageert er vlot op, er komt gelijk een monteur langs. “Ook wanneer je in de opstartfase van een nieuwe winkel zit, met alle deadlines en drukte. Dan wil je vooral dat alles voor je geregeld wordt.”


5x beter beveiligd

  1. Onder andere verzekeraars hechten waarde aan certificering. Wees je bewust dat regelgeving voortdurend verandert en certificaten hun geldigheid kunnen verliezen. Laat minimaal één keer per jaar ‘onderhoud’ uitvoeren.
  2. Behalve opnames achteraf bekijken is het mogelijk om realtime te monitoren (via live view), zodat je snel actie kunt ondernemen richting hulpdiensten.
  3. In veel gevallen wordt er gekozen voor alleen een overzichtscamera met een heel brede hoek. Daarmee neem je veel op, maar een gezicht is slechts een speldeknop in het geheel. Er zijn ook oplossingen als trackingcamera’s en camera’s met gezichtsherkenning.
  4. Durf je eigen veiligheidsmaatregelen ter discussie te stellen. Het is niet altijd zo goed geregeld als je denkt. Bovendien worden overvallers en inbrekers steeds slimmer.
  5. De prijzen zijn heel anders dan enkele jaren geleden. Switchen kan tot een factor drie goedkoper zijn.

LTO Ledenvoordeel Beste keus 2019

Download center

Download hier de handleidingen en laatste versie van onze software

Nieuws categorieën